🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Najlepšia králikáreň pre domáci chov králikov

Plánujete začať s chovom králikov? Základnou výbavou je v prvom rade vhodná králikáreň, krmivo a tiež podstielka. V tomto článku sa zameriame na práve na výber králikárne čiže koterca pre králiky. Ako by mala králikáreň vyzerať, kam koterec pre králiky umiestniť a čím králikáreň vybaviť? To všetko sa dozviete už za chvíľočku, tak čítajte ďalej.
kralikaren blog

Ako by mala vyzerať správna králikáreň

Králikáreň by mala byť dostatočne veľká, stabilná a vyrobená z vhodného, nezávadného materiálu. Králiky potrebujú na živobytie predovšetkým sucho, čerstvý vzduch, dostatok svetla a pokoja. Aby mohli byť králiky v suchu a čistote, tak je potrebné, aby sa králikáreň ľahko čistila. Výborná je preto králikáreň s výsuvným trusníkom. Králikáreň by mala byť dostatočne presvetlená. Je na Vás, či vám bude viac vyhovovať jednoposchodová králikáreň alebo dvojposchodová králikáreň. Králiky majú veľkú potrebu pohybu a preto nezabúdajte aj na dostatočne veľký výbeh, ale o tom si povieme až za chvíľočku.

Kam králikáreň umiestniť

Králikárne môžete umiestniť domu, do vonkajšieho domčeka alebo pokojne von na záhradu. Väčšina králikov sa s miestnymi klimatickými podmienkami dobre vyrovná a môžete ich chovať vonku po celý rok. Králikom vadí viac veľké teplo ako veľká zima. Nezabúdajte však, že by vonkajšia králikáreň mala byť orientovaná na juh alebo juhovýchod. Do králikárne tak bude svietiť slnko dopoludnia a okolo poludnia už sa slnko pretočí na druhú stranu a nebude pražiť priamo do kotercov. Králikom tak nebude hroziť žiadny ostrý slnečný svit ani nepríjemný vietor. V prípade, že nemáte možnosť koterec pre králiky smerovať na juhovýchod, môžete si pomôcť rôznymi zástenami, strieškami alebo roletami.

 

Čím vybaviť králikáreň

Kŕmidlo, miska - v každej králikárni musí byť umiestnená nejaká nádoba s krmivom. Môže to byť kŕmidlo pre králiky alebo miska pre králiky. Misky pre králiky by mali byť dostatočne ťažké a stabilné, aby ich králiky nemohli prevrhnúť.

Napájačka – tým najľahším a najhygienickejším spôsobom napájania je používanie napájacích fliaš alebo niplových a ventilových napájačiek. Tieto napájačky pre králiky sú praktické a veľmi pohodlné, pretože sa ľahko udržujú v čistote, jednoducho sa dopĺňajú a predovšetkým v nich králiky nemôžu vyliať vodu.

Jasle na seno - neoddeliteľnou súčasťou každej králikárne sú jasle pre králiky. Môžete vyberať jasle s možnosťou plnenia senom buď zhora alebo z boku.

Výbeh pre králiky

Králiky radi behajú, skáču, hrabú a preliezajú. Z tohto dôvodu by králiky mali mať raz denne možnosť voľného výbehu, samozrejme vo vhodne zabezpečenom vonkajšom priestore. Vonkajší výbeh pre králiky na behanie a hranie je dôležitý predovšetkým v chladnom období, pretože králiky sa pohybom chránia pred prechladnutím. Čím viac králikov máte, tým väčší by samozrejme výbeh pre králiky mal byť. V lete musí výbeh pre králiky ponúkať aj dostatok tienistých miest. Králiky zvyčajne znášajú veľké horúco horšie ako sneh a zimu, a preto nevyhnutne potrebujú možnosť uchýliť sa do tieňa. Praktická je z tohto dôvodu ohrádka pre králiky, ktorá sa dá ľubovoľne premiestniť. Králiky v nej majú viac priestoru na pohyb a neustály prístup k čerstvej tráve.

Tí z vás, ktorí králiky už správate, nám určite dáte za pravdu, že chov králikov prináša veľa potešenia. Pokiaľ vyberie vhodnú králikáreň, ktorá sa bude dobre čistiť a vydrží Vám dlhé roky, tak chov králikov ani nedá príliš práce.


SÚVISIACI TOVAR

Potrebujete poradiť alebo objednať?