Ako na kunu pomocou odchytovej pasce

Usídlila sa na Vám na povale, v streche či v dome kuna a neviete si rady, ako sa jej zbaviť? Vyskúšali ste už všetky možné spôsoby vypudenia tejto škodnej šelmy a nič nepomáha? Potom stojí za prečítanie práve tento článok, v ktorom sa s Vami podelíme o 6 jednoduchých krokov, ako chytiť kunu pomocou sklopnej pasce.

 

Prvý krok: výber vhodnej pasce na odchyt kuny

Aby sa Vám odchyt kuny podaril čo najskôr, mala by sklopná pasca na kunu spĺňať nasledujúce kritériá.

  • Dostatočne priestranná pasca na kuny – aby sa kuna do pasce pohodlne zmestila, mala by byť pasca dlhá ideálne okolo 100cm.
  • Priechodná pasca na kuny – opatrná kuna sa cíti bezpečnejšie, keď vidí priechod na druhej strane pasce. Obojstranná pasca spravidla urýchľuje dobu odchytu kún.
  • Odolná pasca na kuny – sklopec na kunu by mal byť vyrobený z kvalitného pozinkovaného drôtu.

Pokiaľ si neviete rady z výberom pasce na kuny, odporúčame Vám článok, ako vybrať odchytovú pascu na kuny.

 


Druhý krok: umiestnenie pasce na kuny

Pred umiestnením pasce sklopec na kunu dobre umyte vodou, aby z neho nešiel cítiť ľudský zápach, ktorý by mohol kunu odlákať. Potom už pascou manipulujte iba v rukaviciach. Aj pri umiestnení pasce na kuny, je potrebné dodržať pár zásad.

  • Pascu na kunu položte ideálne do miest, kde ste zaznamenali stopy kuny. Môže to byť miesto, kadiaľ kuna prechádza, alebo kde ste našli jej trus.
  • Sklopec na kunu položte na rovný povrch, aby nemohlo dôjsť k jej prevrhnutiu.
  • Ak máte možnosť pascu na kunu aspoň trochu zamaskovať, bude to určite výhodou. Dávajte si však pozor, aby ste nezablokovali spúšťací mechanizmus.

sklopce na kuny

Tretí krok: umiestnenie návnady do sklopky na kuny

Aby ste kunu odchytili čo najskôr, použite návnadu, ktorá výrazne zvýši šance. Každá kuna má inak vycibrený jazýček a preto je ťažké určiť, na čo Vám zaručene príde. Kuny však majú vo všeobecnosti rady čerstvé kuracie a rybie mäso či údeniny, ale aj vajcia či sušené slivky.

  • Návnadu nezabudnite do pasce vkladať v rukaviciach, aby z nej nešiel cítiť ľudský zápach.
  • Kuny sú veľmi opatrné, preto sa niekedy vyplácajú na ne neponáhľať. Návnadu odporúčame najskôr umiestniť do okolia pasce, aby si kuna získala dôveru. Akonáhle návnadu zožerie, budete mať dôkaz, že kuna o návnade vie a určite sa vráti znova a to tentoraz priamo do pasce.
  • Návnadu do pasce umiestnite tak, aby kuna pre jej požitie musela šliapnuť na spúšťací mechanizmus.

 

Štvrtý krok: nastraženie pasce na kuny

Nastraženie pasce sa vykonáva pomocou zaistením dvoch tiahel a nemusíte sa obávať, zvládne to naozaj každý. Celý postup nastraženia sklopca na kuny si môžete pozrieť vo videonávode nižšie.

Piaty krok: pravidelná kontrola pasce na kuny

Pascu na kunu po nastražení kontrolujte ideálne 3x denne (ráno, popoludní a večer), aby ste skontrolovali, či sa už kunu nepodarilo odchytiť. Kuna by v klietke nemala byť dlhšie, než je nutné.

Šiesty krok: odchyt kuny bol úspešný!

Akonáhle uvidíte, že sa odchyt kuny zadaril, opatrne k pasci pristúpte a cez sklopec prehoďte deku či iný prehoz, aby ste kunu udržali čo najviac v kľude. Rozhodne sa vyvarujte kontaktu s kunou, a to tak, že si oblečiete rukavice a dlhé nohavice a pascu budete držať do najďalej od tela.

ako se zbavit kuny agron

Dúfame, že ste sa dozvedeli všetky podstatné informácie a Váš odchyt kuny bude čo najskôr úspešný.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?