🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Klieštikovci u sliepok? Vieme ako na nich!

A sú zase tu! Letná sezóna klieštikovcom u sliepok praje a nejeden chovateľ sa s nimi vo svojom kuríne stretáva. Klieštikovci u sliepok sú bohužiaľ úplne bežným parazitom, ktorého do kurína najčastejšie zavlečú divé vtáky ako holuby a vrabce. Ich spolužitie je však prospešné iba pre klieštikovce a hydine naopak veľmi ubližujú. Klieštikovci u sliepok sa navyše veľmi rýchlo rozmnožujú, a preto nám nezostáva, než s nimi čo najskôr zatočiť. Ale nebojte, my vieme, ako na nich!
Klieštikovci u sliepok ako sa ich zbavit

Klieštikovec kurí - nebezpečný slepačí parazit

Klieštikovec kurí, niekedy tiež zvaný ako čmelík slepačí alebo slepačia munka je veľmi drobný roztoč, ktorý sa živí vtáčou krvou. Klieštikovec kurí nie je úplne typickým parazitom, pretože na sliepke prebýva iba pár minút či hodín než sa nasýti a potom sa odoberá do svojho úkrytu v rôznych škárach v kuríne, kde sa pária a po pár hodinách znáša 3-7 oplodnených vajíčok, z ktorých sa za 2-3 dni liahnu larvy. Tieto larvy ešte nepotrebujú piť krv, avšak za ďalšie 1-2 dni sa vyvinú v ďalšie štádium protonymfy. Protonymfa dokáže zotrvať v tomto štádiu aj niekoľko mesiacov od hladu a čakať na svojho hostiteľa. Akonáhle sa ale krvi napije, rýchlo sa mení na deuteronymfu a potom už v dospelého čmelíka schopného rozmnožovania. Za ideálnych podmienok, ktoré sú pre slepačí munky teplé a vlhké prostredie, môže celý tento proces trvať iba jeden týždeň!

Žiotný kolobeh klieštikovce

Ako teda na klieštikovce u sliepok?

Keď už vieme všetky tieto zásadné informácie o klieštikovcoch, musíme tomu prispôsobiť aj ich hubenie! Ak sa chcete klieštikovcov nadobro zbaviť, vždy odporúčame kombinovať prípravky proti klieštikovcom v kuríne so sprejom na sliepky proti klieštikovcom.

  • Keďže klieštikovci u sliepok trávia väčšinu času v úkrytoch a škárach, kde sa tiež rozmnožujú, je potrebné vybrať naozaj veľmi účinný prípravok, napr. SCHOPF MILBEN XPERT 15g, určený na plochy, ktorým dôkladne vystriekate celý kurín. Tento silný koncentrát zabije všetky lezúce formy čmelíkov u sliepok.
  • Veľmi dôležité však je celý tento proces zopakovať v nasledujúcich 5-8 dňoch. Prípravok totiž síce zahubí všetky lezúce formy klieštikovcov, ale nie ich vajíčka. Ako sme si popísali vyššie, klieštikovci sa veľmi rýchlo vyvíja, a preto akonáhle sa z vajíčok začnú vyvíjať larvy a nymfy, je potrebné hubenie klieštikovcov zopakovať, než pohlavne dospejú a začnú sa rozmnožovať.
  • Súčasne vždy odporúčame ošetriť aj samotné sliepky. Postrek na sliepky SCHOPF REUDANON 1000ml funguje ako odpudzovač či repelent všetkých roztočov s dlhodobým účinkom. Sprej na sliepky proti klieštikovcom je úplne bezpečný a tak po použití môžete pokojne pokračovať s konzumáciou slepačích vajec.
  • Pokiaľ hľadáte spôsob, ako sa zbaviť klieštikovcov nadobro, potom je potrebné dbať na dôkladnú prevenciu, aby sa už títo parazity sliepok nevrátili. Kurín udržujte v čistote a odstráňte z nej všetko, v čom by sa mohli klieštikovci ľahko ukrývať, ako rôzne lepenky, plechy, drevené hniezda, diery v obložení atď. Ako účinná prevencia je osvedčená kremelina proti klieštikovcom, ktorú vysypete celý kurín, predovšetkým rôzne škvírky. Kremelinový prášok narušuje ochrannú povrchovú vrstvu tela klieštikovcov a akonáhle sa teda nejaký slepačí parazit dostane do kurína, vďaka kremeline ihneď uhynie a nedôjde k jeho rozmnoženiu.


Osvedčená kombinácia prípravkov proti klieštikovcom

Pre jednoduchšiu voľbu, sme pre Vás zostavili výber troch vyššie spomínaných produktov, ktoré sú chovateľmi osvedčené v boji proti klieštikovcom. Pokiaľ všetky tieto body hubenia klieštikovcov svedomito dodržíte, tak veríme, že klieštikovci u sliepok u Vás už nebudú mať šancu. Veľa úspechu!

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?