Fotopasca na zver

Hlavným kritériom pre rozlíšenie fotopascí je ich účel. Preto rozlišujeme fotopasce určené na zabezpečenie proti zlodejom a fotopasce využívané poľovníkmi. Kľúčový rozdiel medzi týmito dvoma typmi zariadení spočíva v miere ich viditeľnosti a hlučnosti pri aktivácii pri robení fotografií. Fotopasce pre zabezpečenie proti zlodejom by nemali generovať žiadny zvuk alebo svetelný blesk, čo by zlodeja mohlo odstrašiť alebo viesť k ich poškodeniu alebo odstráneniu. Pri fotopasciach určených na zachytenie zveri nie je takýto vedľajší efekt tak problematický. Zvuk aj svetelný záblesk sú natoľko nedostatočné, že by nemali rušiť lesnú zver.
 fotopasti

Aké možnosti fotopasca na zver ponúka?

Poľovníci a ochrancovia zvierat najčastejšie využívajú tieto fotopasce na monitorovanie pohybu lesnej zveri. Pre ochranu zvierat prináša táto technológia zaujímavé informácie o správaní druhov, ktoré sa postupne vracia do miestnych lesov. To platí najmä pre také vzácne tvory ako rys ostrovid, vlci alebo medvede. Druhou skupinou, ktorá fotopasce intenzívne využíva, sú nadšenci pre nevšedné zábery z voľnej prírody. Vďaka týmto zariadeniam je možné získať cenné poznatky o správaní vtáctva a sledovať hniezdenie, a dokonca zhotovovať fotografie veľmi plachých živočíchov. Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov je však dôležité umiestniť fotopasce na zver tak, aby nerušili živočíchy a zároveň nezaujali nenechavcov. Pri inštalácii týchto zariadení vo voľnej prírode alebo v lese je preto nutné venovať pozornosť ochrane a vhodnému maskovaniu fotopascí .

Umiestnenie a zabezpečenie fotopasce

Pre správne fungovanie fotopasce určené na monitorovanie zveri je kľúčové, aby bola správne umiestnená. Umiestnenie by malo spĺňať dve zásadné podmienky. Po prvé, v zornom poli fotopasce by nemali byť žiadne prekážky, ako sú stromy, vetvy atď. Po druhé, fotopasca by nemala byť príliš nápadná, aby neupútala nežiaducu pozornosť. Druhú podmienku možno často splniť ťažko, a preto je dôležité fotopascu správne zabezpečiť, aby sme ju nestratili. Inštaláciu a nasmerovanie fotopasce uľahčuje polohovacie zariadenie s statívovým závitom, ktorý je dodávaný s skrutkami. Týmto praktickým zariadením je možné fotopascu ľahko pripevniť k stromu a následne ju pripevniť na závit.

Metódy zabezpečenia

Na ochranu fotopasce pred poškodením alebo odcudzením je možné využiť kovový ochranný box, čo je uzamykateľná skrinka obvykle vyrobená z pevného oceľového plechu s hrúbkou okolo 3 mm. Na trhu sú k dispozícii ochranné boxy, ktoré sú navrhnuté pre rôzne značky a typy fotopascí. Optimálnym riešením je kombinácia kovovej skrinky s lanovým zámkom. Väčšina lanových zámkov má dostatočnú dĺžku, aby mohli bez problémov obklopiť aj najmohutnejšie stromy v lese. Lano sa pretiahne prievlakom na fotopasce, utiahne a následne zamkne.

Na záver 

Celkovo je potrebné zdôrazniť, že fotopasce sú nepostrádateľným nástrojom na sledovanie zvierat a tiež na monitorovanie aktivít okolo ľudských obydlí, napríklad v prípade, keď ľudia chcú zistiť, kto sa pokúša dostať do kurníka a ohrozuje sliepky, ako sú líšky alebo kuny. Rozlišovanie medzi rôznymi typmi fotopascí a správne umiestnenie do príslušného prostredia sú zásadné pre ich úspešné využitie. Ochrana fotopascí pomocou kovových ochranných boxov a lanových zámkov zaisťuje spoľahlivosť týchto zariadení a minimalizuje riziko ich poškodenia alebo odcudzenia. Vďaka týmto opatreniam môžeme pokračovať v pozorovaní fascinujúceho správania divokých zvierat alebo ich využiť na ochranu nášho chovu.

 

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?