Ako zvládnuť odchov prepelíc

Liahnutie malých prepeličiek je za dverami, a Vy stále nemáte pripravenú žiadnu odchovňu? Vytvorenie správnych podmienok pri odchove prepelíc je jednou z najzásadnejších častí celého chovu. Pokiaľ teda chcete mať zdravé a produktívne prepelice, je potrebné mať včas nachystanú odchovňu prepelíc. Na čo odchovňa prepelíc slúži a čo všetko by mala zaisťovať?
odchov prepelic

Odchovňa prepelíc – naozaj to bez nej nejde?

Čerstvo vyliahnuté prepelice ešte nie sú schopné vlastnej termoregulácie, a preto je prepelicam nutné ihneď po vyliahnutí vykurovať až na ich telesnú teplotu, aby nezahynuli. Bezpečným priestorom so zdrojom tepla je práve vyššie spomínaná odchovňa prepelíc, ​​niekedy tiež nazývaná ako umelá kvočna. Môže sa jednať o akúkoľvek klietku či voliéru vybavenú vykurovacím telesom.

 

Čo všetko budú malé prepelice potrebovať?

Ako sme už vyššie spomenuli, prepelice je ihneď po vyliahnutí nutné presunúť do vopred pripravenej a vyhriatej odchovne. Aká je pre prepelice optimálna teplota a čo ďalšie je pre prepelice potrebné zariadiť?

  • Teplo – v prvom týždni je optimálna teplota okolo 36°C. Potom môžete teplotu postupne znižovať tak, aby sa teplota v odchovni prepelíc pohybovala na konci druhého týždňa okolo 30°C. V treťom týždni sa môžete postupne dostať na 25°C a potom až do dospelosti udržujte teplotu okolo 20°C. Správnu teplotu si môžete ľahko overiť aj zo správania prepelíc. Pokiaľ sa prepelice tlačia k zdroju tepla, je teplota pravdepodobne veľmi nízka. Pokiaľ stojí po stranách odchovne, je naopak veľmi vysoká. Ideálne je, ak sa prepelice pohybujú po celej ploche odchovne a pod zdroj tepla sa vracajú.
  • Svetelný režim – V prvých 14 dňoch nechajte svetlo neustále zapnuté. Svetlo pomáha mláďatám nájsť potravu a vodu a zabraňuje tomu, aby sa navzájom klovali. Dlhší svetelný deň teda podporuje rast prepelíc. 3-5 týždeň potom svetelný deň znížte na 12h denne.
  • Kŕmenie – prepelice veľmi rýchlo rastú a pohlavne dospievajú (už vo veku okolo 35 dňa), preto je potrebné dbať na veľmi kvalitnú výživu predovšetkým bohatú na dusíkaté látky a bielkoviny. Ku kompletným kŕmnym zmesiam je dobré pridávať vajcia uvarené natvrdo, tvaroh alebo srvátka. Ďalej zelené krmivo, napr. hlávkový šalát, listy púpavy alebo mladú trávičku.
  • Vodu – zabudnúť nesmieme ani na neustály zdroj vody. Pozor však dajte na voľbu napájačiek, aby nemohlo dôjsť k utopeniu alebo zmáčaniu prepelíc.

Odchovna prepelic Cimuka

Akú odchovňu prepelíc vybrať?

Teraz už viete, čo všetko by odchovňa prepelíc mala zaisťovať a je iba na Vás, akú odchovňu prepelíc vyberiete. Na výber máte v podstate z troch možností:

  • Vykurovacia doska – pokiaľ si vyberiete iba vykurovaciu dosku, bude vašou úlohou vybrať vhodné priestory, kam prepelice umiestniť, ďalej im zaobstarať zdroj svetla, vhodné krmítka a napájačky.
  • Vykurovacia doska so zdrojom svetla – ďalej je na trhu umelá kvočna, ktorá prepeličkám zaistí dostatok tepla i svetla. Vašou úlohou je však opäť nájsť vhodné priestory, kam prepelice umiestniť a pripraviť im vhodné kŕmidlá a napájačky.
  • Kompletne vybavená odchovňa prepelíc – poslednou, ale najpohodlnejšou možnosťou je vybrať plne prispôsobenú odchovňu na chov malých prepelíc. Táto odchovňa prepelíc značky Cimuka je kompletne vybavená klietka, ktorá poskytuje termostatom regulovateľný zdroj tepla, zdroj svetla, ale aj špeciálne krmítka a napájačky. Vy tak nebudete musieť už vôbec nič prikupovať a navyše ušetríte množstvo miesta a času. Odchovne prepelíc Cimuka sa totiž dajú jednoducho stohovať jedna na druhú a pritom sa veľmi ľahko čistia.

Odchov prepelic Cimuka

Nech už vyberiete akúkoľvek odchovňu prepelíc, ​​dbajte aj na to, kam ju umiestnite. Prepelice sú náchylné na prievan, preto vyberte nejakú dobre vetranú miestnosť bez prievanu a bez akýchkoľvek rušivých elementov, ktoré môžu prepeličkám pôsobiť stres. Prajeme Vám úspešný odchov prepelíc a pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o domácom liahnutí prepelíc, ​​odporúčame Vám článok, liahnutie prepelíc zvládne naozaj každý.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?