Ako si vybrať klietku pre králika?

Ak si kupujete zakrpateného králika tak zbystrite, klietku pre králika s vybavením by ste mali mať prichystanú doma, ešte než si králika domov prinesiete. Ako by klietka pre zakrpateného králika mala vyzerať, akú klietka vybrať ak máte králiky dva a čo v nej nesmie chýbať? Pokračujte v článku. 

klietka-pre-zakrsleho-kralika

Klietka na králika a jej veľkosť 

Či už sú králiky čistokrvné alebo kríženci rôznych veľkostí, vyžadujú určitý priestorový štandard. Ideálna klietka pre králika by mala mať minimálne rozmery 80 x 40 x 40 cm. Väčšia klietka pre králika je však vždy výhodnejšia. Pre najmenšiu možnú veľkosť klietky platí pravidlo, že králik musí mať možnosť pozdĺž úzkej strany klietky roztiahnuto pretiahnuť, zatiaľ čo dlhšia strana by mala byť najmenej dvakrát taká dlhá. Výška by mala umožniť, aby králik pohodlne zapanáčkoval. Pokiaľ kupujete mláďa, najmä nečistokrvného králika, nie je možné presne predpovedať jeho budúcu veľkosť. Ak plánujete chovať dva králiky alebo králika spolu s morčaťom, dĺžka dlhšej strany klietky by mala byť aspoň jeden meter, mohla by sa Vám páčiť dvojposchodová klietka pre králiky.  Vždy majte na pamäti, že okrem klietky je tiež dôležitý výbeh pre králika. Králik chovaný iba v klietke má obmedzený pohyb, náchylnosť k obezite, nedostatok podnetov a často nemá dlhý život. Pokiaľ nemáte radi vysávanie, zvoľte klietku pre králika s podlahovou vaňou a vysokými stenami, aby sa podstielka a seno udržali vo vonkajšej časti klietky. 

Nevyhnutná výbava

 Klietky pre králiky je tiež potrebné vybaviť všetkým čo potrebujú, tu je zoznam vecí ktoré by Vám v klietke nemali chýbať. 

  • Jasličky alebo senník 
  • Misku na granule, ovocie a zeleninu
  • Napájačka
  • Pelech 
  • Domček
  • Záchodík
  • Hračky pre trochu tej zábavy

Vzhľad nie je všetko

Zamerajte sa aj na praktickú stránku a jednoduché používanie a údržbu klietky. Napríklad dvere na prednej strane alebo odklopná strecha sú dôležité pre ľahký prístup k klietke. 

Kam klietku pre za krslieh o králika umiestniť?

Je tiež dôležité vybrať vhodné umiestnenie klietky v dome, napríklad v obývačke. Okrem toho, by klietka pre králika nemala byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu alebo prievanu. Zamerajte sa na pokojné a tienisté prostredie a vyhnite sa kuchyni kvôli chlpom a hluku, a zaistite, aby klietka bola vždy v tieni. Uvedomte si tiež, že králiky preferujú pokojné prostredie bez prehnaného hluku alebo vystavenia dymu. Dúfame, že Vám náš článok napomohol k predstave toho, čo pre svojho spokojného králika budete potrebovať, teraz už nezostáva nič iné, než Vám popriať plno pekných chvíľ s Vašimi chlpatými kamarátmi. 

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?