Ako ošklbať sliepku bez námahy

Blíži sa čas porážky sliepok a už teraz sa Vám do tejto náročnej práce nechce? Šklbanie hydiny však v tejto modernej dobe nemusíte robiť ručne. Ideálne je zaobstarať si užitočného pomocníka, ktorý všetku prácu zvládne za Vás. Pokiaľ Vás zaujíma, ktorá šikovná vecička zvládne túto nepríjemnú prácu dokonca v rade sekúnd, potom rozhodne pokračujte v čítaní.
Ako osklbat sliepku

Na čo nezabudnúť pred šklbaním?

Šklbaniu sliepok samozrejme predchádza ich porážka. Na porazenie sliepok môžete využiť špeciálny odkrvovací lievik, ktorý Vám pomôže sliepku bezpečne pridržať a tiež odkrviť. Akonáhle budete mať sliepky porazené a vykrvené, je potrebné ich bezprostredne pred šklbaním správne spariť, aby išlo následné šklbanie naozaj hladko.

Čo si pripraviť na sparenie hydiny?

Správne sparenie hydiny je zásadné pre to, aby išlo perie krásne ošklbať, ale zároveň nedochádzalo k trhaniu mäsa. Čo k nemu všetko budeme potrebovať?

  • Nádoba na vodu a zdroj ohrevu - podľa Vašich možností si zaistite vhodne veľkú nádobu, ktorá odolá horúcej vode. Môžeme odporučiť špeciálne sparovacie kotly, v ktorých vodu priamo nahrejete, a potom Vám vodu vďaka automatickému termostatu udržujú na požadovanej teplote.
  • Teplomer – budete potrebovať na kontrolu správnej teploty vody. Teplomer musí byť odolný aspoň do 100 °C.
  • Časovač – na odmeranie dĺžky ponoru hydiny budete potrebovať akékoľvek stopky, pokojne na hodinkách či mobile.
  • Tyčka či hrabličky – používajú sa na rovnomerné namáčanie sliepok, aby nezostali žiadne miesta suché.

Na sparenie sliepok je ideálna teplota okolo 60-65 °C. Akonáhle budete mať vodu v nádobe na túto teplotu nahriatu, ponorte do nej sliepku na 30-40 s. Pri sparení sliepok odporúčame používať hrabličky, ktorými sa snažte vodu vmasírovať pod perie, čo najbližšie ku koži, aby sa sliepka sparila rovnomerne a nezostali Vám suché a nesparené miesta.

 

Šklbanie hydiny nikdy nebolo jednoduchšie

Akonáhle sú sliepky sparené, môžete sa pustiť do šklbania. Ak nechcete šklbať jednu sliepku po druhej ručne, môžete si zaobstarať vyššie spomínaného pomocníka, ktorým je škubačka na hydinu. Škubačky hydiny sa vyrábajú v mnohých prevedeniach, ale dajú sa v zásade rozdeliť na 2 typy:

  • Šklbačka hydiny na vŕtačku – šklbanie peria pomocou tejto šklbačky hydiny Vám ušetrí veľa času aj síl. Ide o šklbací valec opatrený šklbacími prstami. Tento valec pripevníte na upevnenú vŕtačku k stolu alebo k špeciálnemu stojanu. Vašou prácou potom bude iba chytiť sliepku za nohy a spúšťať ju pozdĺž rotujúceho valca vždy tou stranou, ktorú chcete ošklbať.
  • Bubnová šklbačka hydiny – tým najjednoduchším a najefektívnejším spôsobom ako ošklbať sliepku je využitie bubnovej šklbačky hydiny. Bubnová šklbačka na hydinu totiž zvládne v podstate sama ošklbať sliepku za necelých 30 sekúnd. Šklbačku stačí iba zapnúť pomocou vypínača, sliepku do nej vložiť a zvyšok necháte na nej. Bubnová šklbačka na hydinu má špeciálne rozmiestnené a tvarované šklbacie prsty, ktoré sliepku ošklbu krásne dohladka bez poškodenia kože. Počas šklbania odporúčame vnútro bubna oplachovať studenou vodou, aby ste odstránili perie a ďalšie nečistoty. Pomôže to k ešte kvalitnejšiemu ošklbaniu sliepok. Ako bubnová škubačka hydiny CIMUKA funguje, sa môžete pozrieť vo videu nižšie.

Dúfame, že sme Vám v tomto článku pomohli nájsť riešenie, ako si ušetriť veľa času a námahy pri šklbaní peria a veríme, že tohtoročná sezóna šklbania sliepok bude pre Vás s týmto užitočným pomocníkom oveľa príjemnejšia.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?