5 tipov, ako sa zbaviť kuny skalné

Trápi Vás kuna na povale, v streche, v dome, v aute či Vám kuna vyčíňa v kuríne a zabíja Vaše sliepky? Verte, že v tom nie ste sami. Táto malá, ale zato múdra šelma dokáže napáchať nespočet škôd a treba ju čo najskôr odchytiť či vypudiť. Z tohto dôvodu Vám prinášame 5 osvedčených tipov, ako sa zbaviť kuny.
Ako sa zbavit kuny

Kuna lesná a kuna skalná rozdiel

Na území slovenskej republiky sa môžeme stretnúť s dvoma druhmi kún. Je to tzv. kuna lesná a kuna skalná, v minulosti tiež nazývaná ako kuna domáca. Ako už vyplýva z pomenovania týchto dvoch druhov kún, kuna lesná sa pohybuje sa predovšetkým v lese, je veľmi plachá a ľudské obydlie navštívi naozaj zriedka kedy. Na rozdiel od nej kuna skalná je na človeka zvyknutá. Preferuje síce lesy a skalnatú krajinu, ale predovšetkým v zime sa rada presúva do obývaných miest, kde má dostatok potravy a skrýš na prezimovanie. Pokiaľ teda máte kunu na povale, v streche či v aute, s najvyššou pravdepodobnosťou to bude práve kuna skalná.

Ako vyzerá kuna skalná

Kuna skalná je šelma z čeľade lasicovitých. Má štíhle mrštné telo a dosahuje dĺžku okolo 80 cm vrátane chvosta. Kuna skalná je sfarbená do hnedej či šedohnedej farby a jej typickým poznávacím znakom je biela náprsenka, na rozdiel od kuny lesnej, ktorá má náprsenku sfarbenú do žlta.

 

Čo žerie kuna skalná

Kuna skalná je veľmi múdre a hravé zviera, aktívne predovšetkým v noci a za súmraku. Kuna skalná je všežravec a najradšej má rôzne hlodavce, hmyz, ovocie, orechy, ale nepohrnie ani mršinou či odpadkami z kuchyne. A čo kuna a sliepka? Kuna skalná chodí do kurína spravidla hľadať hlodavce či ich obľúbené vajcia, nie loviť sliepky. Pýtate sa teda ako a prečo zabíja kuna sliepky? Ak sliepka spí, je dosť možné, že sa im nič nestane, len čo ale kuna sliepky, kačice či husi na nočnom love v kuríne stretne, prebúdza sa v nej lovecký pud a kuna ich nie z hladu, ale zo strachu pozabíja a potom ich nechá ležať v kuríne.

Stopy kuny skalné

Ako spoznáme, že sa dám zabývala práve kuna v dome, na povale či v streche? Kunu spoznáme hneď podľa niekoľkých stôp. Prvá stopa, ktorú kuna zanecháva je nepríjemný zápach zo zavlečených mršin a zhnitého jedla a tiež zápach ich trusu a moču. Kuna skalné spravidla zanecháva trus stále na rovnakom mieste, čo slúži na značkovanie revíru. Ďalším poznávacím znakom je hluk, ktorý vydáva predovšetkým v nočných hodinách, kedy sa vydáva za potravou. Nepríjemným dôkazom prítomnosti kuny je zničená izolácia, prehryznuté káble či hadičky v motorovom priestore vozidla. Stopy kuny skalné sú podobné mačacím, avšak sú v nich zreteľne vidieť odtlačky ich pazúrov.

stopa kuna

5 tipov, ako sa zbaviť kuny skalné

Potvrdili ste si, že Vaším nepozvaným nájomníkom je naozaj kuna skalná? Potom sa poďme pozrieť, aké máte možnosti v boji proti kunám:

1. Chyťte ich do pasce na kuny: Kuny môžete odchytiť do živolovnej pasce alebo sklopca na kuny. Pasce na kuny sú často tým najúčinnejším riešením. Pascu na kuny stačí nastražiť do miest, kuny kuna často prechádza a položiť do nej návnadu. Potom len stačí počkať, kým sa kuna do pasce nechytí.

2. Použite pachový odpudzovač kún: Kunám sú niektoré pachy veľmi nepríjemné. Pachový odpudzovač preto stačí aplikovať na požadované miesto a kuny sa im budú vyhýbať veľkým oblúkom.

3. Vyžeňte ich pomocou plašiča kún: Moderným spôsobom, ako vyhnať kuny, je využiť ultrazvukový plašič kún. Plašička kún vydáva pre kuny veľmi nepríjemné zvukové signály, a tak sa ošetreným miestam vyhýba.

4. Vypuďte kunu pomocou iného živočícha: Kuny majú radi svoje vlastné teritórium a neradi prebývajú tam, kde cítia iné živočíchy. Môžete skúsiť na pôdu, do auta, či na iné miesta, kde kuna prebýva umiestniť chlpy Vášho psa či mačky.

5. Zabráňte kuňa vniknutiu do domu: Pokiaľ sa Vám podarí zistiť, kadiaľ mrštná kuna na Vašu pôdu, do strechy či do kurína vniká, dobre tieto prístupové cesty zablokujte. Ideálne však použite plech či drôt, ktorý kuna nedokáže prehrýzť.

Kuna je veľmi múdra a mrštná šelma. V boji proti kunám však budete mať s týmito odskúšanými tipmi určite navrch a veríme, že sa tak kún čo najskôr zbavíte.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?