🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Ako oplotiť výbeh pre sliepky

Chcete svojej hydine vytvoriť dostatočne veľký výbeh na zelenej tráve, ale neviete ako na to? Tak čítajte ďalej a dozviete sa informácie, prečo je výbeh pre sliepky taký dôležitý, ako by mal byť veľký, ako vytvoriť ideálny výbeh pre sliepky a ako ochrániť pozemok pred rozhrabaním a vyzobaním trávy. Tak poďme na to!
Siet pre hydinu

Prečo je výbeh pre sliepky dôležitý

Ak si zaobstaráte sliepky alebo inú hydinu, musíte myslieť na to, že budete musieť zakúpiť alebo vytvoriť nielen kurín pre sliepky, kde sliepky prenocujú a znášajú vajíčka, ale aj vonkajší výbeh pre sliepky, kde holky budú tráviť väčšinu dňa. Prečo sliepkam dopriať dostatočne veľký vonkajší výbeh?

  • Spokojné sliepočky - voľný pohyb a rozlet robí sliepky šťastné a spokojné.
  • Menšia spotreba krmiva – hydina si v záhrade sama nájde trávu, chrobáky a rôzne semienka a vy tak ušetríte aspoň cez leto za krmivo.
  • Kvalitnejšie vajcia - dostatok trávy a ďalších darov prírody, ktoré si sliepka vo výbehu vyzobou, poskytne sliepkam rozmanitú a kvalitnú stravu, ktorá sa prejaví aj na kvalite vajíčok a celkovom zdraví sliepok.
  • Regulácia agresívneho správania – veľký výbeh pre sliepky reguluje problémové správanie v kŕdli a napádanie sliepok medzi sebou, pretože sliepky majú dostatok priestoru a vo veľkom výbehu zaženú nudu.
  • Prínos pre záhradu – hydina zbaví Vášho pozemku slimákov, lariev a ďalších škodlivých živočíchov pre Vaše rastlinky.

 

Aký veľký by mal byť výbeh pre sliepky

Teraz už viete, prečo je vonkajší výbeh pre sliepky taký dôležitý. Ako si ale predstaviť dostatočne veľký slepačí výbeh? Jednej sliepke by sme mali dopriať minimálne 4m2 voľného priestoru. Niektorí však odporúčajú, že ideálny priestor pre jednu sliepku je až 10m2. Je teda na každom chovateľovi, aký veľký slepačí výbeh chce svojim dievčatám dopriať a tiež aké má možnosti. Čím väčšia vonkajšia ohrada pre sliepky, tým samozrejme lepšie.

Ako zamedziť rozhrabaniu výbehu pre sliepky

Pokiaľ sliepky chováte v menšom uzavretom výbehu, skôr či neskôr sa tento priestor premení na rozhrabanú pustinu. Ak nechcete, aby vaša sliepky žili v takých podmienkach, máte v podstate dve možnosti:

  • Vytvoriť naozaj veľký výbeh pre sliepky – pokiaľ sliepkam vytvoríte naozaj veľký výbeh alebo im dokonca poskytnete prístup na celú záhradu, potom sliepky tento priestor nestihnú vyzobať a vyklovať a tráva sa stihne neustále obnovovať. Pokiaľ na takom pozemku však máte záhradku alebo iný priestor, ktorý nechcete, aby Vám sliepky rozhrabali, potom bude lepšie na tieto miesta umiestniť oplotenie pre sliepky. Výborná je pre tieto účely sieť pre hydinu, s ktorou máte behom pár minút oplotenia pre sliepky hotové.
  • Vytvoriť mobilný plot pre sliepky - výborným variantom je mobilná ohrada pre sliepky. Mobilná ohrada pre sliepky je taký ohradník pre sliepky, ktorý nie je na pevno zabudovaný v krajine a môžete ho podľa potreby jednoducho presúvať. Mobilný výbeh pre sliepky jednoducho vytvoríte napr. pomocou siete pre hydinu. Sieť pre hydinu postavíte v priebehu pár minút na akomkoľvek mieste. Akonáhle sliepky vo svojom výbehu vyzobú alebo vyhrabú trávu, môžete im tento mobilný plot behom chvíľky presunúť na nový priestor.

 

Dúfame, že teraz už máte dostatok informácií, ako vytvoriť vhodný výbeh pre svoje sliepky, aby žili vo voľnosti a spokojnosti. Spokojná a zdravá sliepka sa Vám určite odvďačí svojimi živinami nabitými vajíčkami a to predsa stojí za to!

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?