Ako na výber vhodnej králikárne

Hľadáte pre svojich malých chlpatých kamarátov vhodné bývanie? Králikáreň je pre králiky domovom, kde trávia väčšinu svojho času. Výbeh vhodnej vonkajšej králikárne je preto kľúčový pre ich pohodlie, ale aj zdravie. Čo by mala spĺňať správna králikáreň, kam by sme ju mali umiestniť a ako na jej výber? To všetko sa dozviete v tomto článku.
Kralikarne

Čo by mala správna králikáreň spĺňať?

Než sa pustíme do toho, ako na výber králikárne, pozrime sa na niekoľko zásadných bodov, ktoré by mala tá správna králikáreň spĺňať:

    • Bezpečie – v prvom rade by sa mal králik vo svojom obydlí cítiť v bezpečí. Králikáreň by mu mala ideálne poskytovať tmavý, útulný priestor na odpočinok a zároveň aj presvetlenú časť s pletivom, aby mal králik rozhľad.
    • Kĺud - králiky sú veľmi citliví na hluk. Pokúste sa preto nájsť miesto ďaleko od cesty a ďalšieho hluku. Nadmerný rámus môže totiž spôsobovať problémy, najmä ak budete mať samice s mladými.
    • Priestor - králikáreň by mala poskytovať ušiakom dostatok priestoru. Koterec pre králiky by mal byť taký veľký, aby sa v ňom králik mohol postaviť na zadnej a dĺžka klietky mu umožňovala urobiť aspoň tri skoky vpred. Veľkosť králikárne sa teda odvíja vždy od veľkosti plemena chovaných králikov.
    • Jednoduché čistenie – aby mal králik maximálne pohodlie, mala by byť králikáreň čistá a suchá. Aby to bolo možné docieliť, je potrebné, aby sa králikáreň dala jednoducho čistiť a nezabralo Vám to hodiny času. Ideálna je preto králikáreň s výsuvným trusníkom, ktorý jednoducho vyberiete, vyčistíte a vrátite späť. Počas chvíľky tak králik opäť bude v čistote a suchu. Skvelým pomocníkom pri čistení králikárne je aj otvárateľná strecha.

 


Ako na výber vonkajšie králikárne?

Pri výbere králikárne hrá úlohu to, aké množstvo králikov chcete chovať, koľko miesta im chcete dopriať a tiež, či na chov králikov máte na svojej záhrade dostatok miesta. Musíte totiž počítať s tým, že každý samec a každá samica budú potrebovať svoj vlastný koterec. Ďalší jeden až dva koterce budete potrebovať pre mladých. Vyberať potom môžete medzi králikárnou jednoposchodovou, králikárnou dvojposchodovou a viacposchodovou, výborná je tiež králikáreň s výbehom:

      • Jednoposchodová králikáreň – je spravidla najjednoduchšia na obsluhu a čistenie. Jednoposchodová králikáreň býva spravidla umiestnená na vysokých nohách, a tak sa k svojim ušiakom nebudete musieť hrbiť. Pri umiestnení králikárne však dajte pozor, aby stála na rovine a nemohla sa kývať.
      • Viacposchodové králikárne - dvoch a viac poschodové králikárne bývajú ekonomickejšie, ak chováte väčšie množstvo králikov. Viacposchodové králikárne bývajú umiestnené priamo na zemi, aby ste sa dostali aj do vrchných poschodí králikárne. Čistenie a obsluha viacposchodovej králikárne preto býva o niečo namáhavejšie.
      • Králikáreň s výbehom – králikáreň s výbehom bude výborným variantom pre Vás aj pre králika. Králik môže celý deň pobehovať vo výbehu a pre odpočinok si zalezie do vnútorného zatemneného priestoru, ktorý mu poskytne bezpečie, ako by sa nachádzal v nore.

Je nutný výbeh pre králiky?

Králik je veľmi aktívne zvieratko a potrebuje až 3 hodiny voľného pohybu na čerstvom vzduchu denne. Prospeje to nielen jeho zdraviu, ale aj jeho spokojnosti. Pokiaľ Vašu záhradu zdobí králikáreň s výbehom, potom máte vyhrané. Pokiaľ máte klasickú vonkajšiu králikáreň alebo svojho králika chováte doma, potom je výborným variantom ohrádka pre králika alebo domček pre králika s výbehom. Vždy však dbajte na bezpečný chov králikov vo vonkajšom výbehu a vyberajte dostatočne vysoký a krytý výbeh pre králika, z ktorého Váš ušiak nemôže utiecť a zároveň ho nemôže žiadny zvedavý votrelec napadnúť. Pri horúcich letných dňoch myslite tiež na to, aby ohrádka pre králika nebola vystavená priamemu slnku. Veľmi obľúbená je na tieto účely prenosná ohrádka pre králika, ktorú môžete počas dňa premiestniť do tieňa.

Prajeme šťastný chov králikov.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?