Mačky na záhrade: Ako na ne pomocou odpudzovačov?

Aj keď mačky bývajú často vnímané ako dôverní spoločníci v domácnosti, občas môžu so sebou prinášať niekoľko komplikácií. Tieto problémy sa obzvlášť prehlbujú, keď sa cudzie mačky rozhodnú urobiť z vašej záhrady svoje pravidelné útočisko. Predtým, než sa pustíme do hľadania odpovedí na tento problém, je vhodné sa na okamih zastaviť a zamyslieť sa nad tým, prečo je vôbec nutné hľadať efektívne metódy na obmedzenie ich prítomnosti v okolí nášho obydlia. Mačky a ich nekontrolovaná aktivita v priestore nášho bydliska môže vyvolávať plno nepríjemností ako sú mŕtve myši a vtáky, alebo výkaly v trávniku.

blog-odpuzovac-kocek_02

Odpudzovač mačiek a jeho princíp

Keď premýšľame o spôsoboch, ako eliminovať mačacie návštevníkov, mnohým z nás príde prvý na myseľ použitie ultrazvukových odpudzovačov. Bohužiaľ sú však mačky voči týmto technológiám odolné, pretože pre nich frekvencia ultrazvukového plašiča nie je nepríjemná. Tu nastupujú do hry pachové odpudzovače mačiek. Tieto odpudzovače mačiek využívajú vône, ktoré sú pre mačky nepríjemné alebo je rozčuľujúce, čo vedie k tomu, že sa vyhýbajú oblastiam, kde sú tieto odpudzovače mačiek umiestnené. Vedeli ste, že mačky majú veľmi citlivý čuch a niektoré vône sú pre nich nielen nepríjemné, ale môžu ich aj vystrašiť?

Pachové odpudzovače ako riešenie

Pachové odpudzovače mačiek pracujú na princípe špecifických vôní, ktoré sú pre mačky odpudivé. Medzi obľúbené nepríjemné vône pre mačky patrí psia srsť, citrusy, korenie alebo esenciálne oleje. Tieto vône nie sú pre človeka nepríjemné, ale pre mačky môžu byť dosť odpudivé. Najviac sa osvedčili pachové odpudzovače mačiek so psou srsťou , pretože psy sú pre mačky odvekými predátormi. Prítomnosť psieho pachu z odpudzovača mačiek v mačke evokuje pocit, že na pozemku sa vyskytuje pes, ktorý na nej môže kedykoľvek zaútočiť. 

Alternatívne odpudzovače mačiek

Metóda vodných odpudzovačov spočíva v postrekovaní vodou pri detekcii pohybu v určitej oblasti. Mačky zvyčajne neznášajú vodu, a preto sa snažia vyhýbať miestam, kde môžu byť postriekané. Táto stratégia je najmä účinná vonku, kde nie je voda prekážkou, avšak môže to byť nákladný spôsob s náročnosťou na obsluhu. 

blog-odpuzovac-kocek_03

Udržať mačky mimo vašej záhrady môže byť výzvou, ale správny odpudzovač mačiek to môže zvládnuť lepšie, než by ste si mysleli. Experimentujte s rôznymi typmi a nájdite odpudzovač mačiek, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Prajem Vám veľa šťastia pri úspešnom odpudzovaní mačiek a viac pohody na záhrade!

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?